Zsírleszívás

A lerakódott zsírpárnák eltávolítására, az alak formálására alkalmazott zsírleszívást hosszú évtizedek óta alkalmazzák a plasztikai sebészek. Jóllehet a zsírleszívástól fogyást nem várhatunk (nem helyettesíti a fogyókúrát), azonban jelentősen javítható vele a test kontúrja, mely centiméterekben mérhető.

 

Zsírleszívást a leggyakrabban az alábbi területen végezzük:

  •  hasi régió
  • derék
  • csípő
  • oka
  • combok (lovaglónadrág)
  • térd
  • felkar
  • férfiaknál a mellkasi terület

 

Jelentősebb mennyiségű zsírleszívás esetén előfordulhat, hogy kiegészítő feszesítő beavatkozásra is szükség van, hiszen a bőrt nem teszi feszesebbé, a meglógott bőrszövetet sebészeti úton el kell távolítani az esztétikus megjelenés, és a kívánt cél elérése érdekében. Zsírleszívás után a kezelt területre esetleges hízás esetén sem fog visszarakódni a zsír, azaz az eredmény tartós.

 

A műtét előtt

Személyes konzultáció és vizsgálat során pácienseinkkel közösen megbeszéljük a kívánt célt, és az ehhez szükséges legmegfelelőbb beavatkozást.

A műtét feltétele a megfelelő egészségügyi állapot, ehhez előzetes vizsgálatokra van szükség, melynek a pontos listáját a személyes konzultációkor adjuk át:

  • nagylabor vizsgálat
  • EKG
  • mellkas röntgen
  • egyes esetekben ultrahangos vizsgálat

 

Javasoljuk a műtétre való előzetes felkészülést, mely elősegíti a mihamarabbi gyógyulást is. Mindenképpen célszerű hetekkel előtte életmódbeli változtatás is: kevés, könnyű étel, főleg folyadék fogyasztása, dohányzás elhagyása, vitaminok szedése, véralvadásgátlók szedésének abbahagyása.

 

A műtét

Kisebb területet érintő zsírleszívás esetén a beavatkozás helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, azonban a páciens nyugalma, és a műtét biztonsága miatt célszerűbb a műtétet altatásban elvégezni.

A műtét előtt a beavatkozás területét berajzoljuk. A beavatkozás során kis bőrmetszéseken keresztül vékony kanült vezetünk be, melyen keresztül speciális folyadékot (Tumescens oldat) juttatunk a zsírszövetbe, mely fellazítja azt, és az így kapott emulzió könnyebben eltávolítható.

 

A bemetszéseket igyekszünk minden esetben könnyen elrejthető helyen megejteni. A kanült gondos speciális beállítást követően egy motor mozgatja, a nagy frekvenciájú mozgás amellett, hogy megkönnyíti a plasztikai sebész munkáját, pontos, precíz, egyenletes eredményt ad.

 

A vibrációs technika szövet- és idegkímélő mivolta miatt gyorsabb a gyógyulási idő, pácienseink hamarabb visszatérhetnek a mindennapokba.

 

Még a műtőben felhelyezésre kerül a kompressziós ruházat is, mely elősegíti a szövetek visszatapadását, a gyógyulást, megakadályozza a folyadék felgyülemlését.

 

A műtét után

Helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás esetén pár órás, altatásban végzett műtét esetén 24-48 órás klinikai bennfekvés szükséges. A kompressziós ruha viselése műtéttípustól függően általában 4 hét.

 

A műtét után felléphet hőemelkedés, fájdalom, izomláz szerű érzés, a műtét területén duzzanat, bevérzés, melyek pár napon belül maguktól elmúlnak. Ha más problémája lépne fel, vagy panaszai fokozódnának, kérem, azonnal keressen fel!

 

A műtét után pihenjen sokat, de nincsen szükség ágynyugalomra. Kisebb séták megtétele a szabad levegőn még segíthet is a gyógyulásban, hiszen enyhítheti a fájdalmat, serkenti a vérkeringést, segíti a duzzanat csökkenését. Fogyasszon sok folyadékot, rostban gazdag, könnyen emészthető ételt.

 

Kontrollvizsgálatokon a megjelenés a gyógyulás érdekében is kötelező, mely a műtét utáni 1. és 4. hét. Varratszedésig a műtéti területet nem érheti víz. Varratszedésre a műtét utáni 1. héten kerül sor, mely után már megengedett a gyors, folyó vízben való tusolás, fontos azonban, hogy a sebet ne áztassuk!

Tisztálkodás után a kompressziós haskötőt azonnal vissza kell venni!