menu close menu

Hasplasztika

A hason levő bőr megnyúlása, ezáltal a testalkat megváltozása sok esetben okozhat esztétikai, egészségügyi, lelki panaszt. A probléma több okból is adódhat:

– extrém súlyveszteség, fogyás, mely után a bőr sportolás ellenére sem képes az eredeti pozíciójába visszahúzódni, úgynevezett kötényhas marad.
– terhesség után nem csak a bőr nyúlik meg, de a hasfali izomzat is meglazulhat
– az idő során a kötőszövetek meglazulnak, a bőr feszessége csökken
– baleset utáni állapot
– korábbi műtétből származó elváltozások.

A fenti esetekben jó megoldást nyújt a hasplasztika. Egyes esetekben kiegészítő zsírleszívásra is szükség lehet, mely során a bőr alatt lerakódott zsírszövet is eltávolításra kerül.

Szülés után érdemes a beavatkozással 1-2 évet is várni, hiszen ez idő alatt a nők teste regenerálódhat.

A műtét előtt

Személyes konzultáció és vizsgálat során pácienseimmel közösen megbeszéljük a kívánt célt, és az ehhez szükséges legmegfelelőbb beavatkozást. Mivel egy hasplasztikának többféle műtéti technikája van, ennek pontos meghatározása is a konzultáció során történik.

A műtét feltétele a megfelelő egészségügyi állapot, ehhez előzetes vizsgálatokra van szükség, melynek a pontos listáját a személyes konzultációkor adjuk át:

– nagylabor vizsgálat
– EKG
– mellkas röntgen
– hasi ultrahang.

Javasoljuk a műtétre való előzetes felkészülést, mely elősegíti a mihamarabbi gyógyulást is. Mindenképpen célszerű hetekkel előtte életmódbeli változtatás is: kevés, könnyű étel, főleg folyadék fogyasztása, dohányzás elhagyása, vitaminok szedése, véralvadásgátlók szedésének abbahagyása.

A műtét

Hasplasztika minden esetben altatásban történik. A vágást igyekszünk minden esetben később könnyen elrejthető helyen, a két csípőtövis között megejteni (bikini vonal). A hasi területen levő bőr- és zsírfelesleg kimetszéssel eltávolításra kerül, szükség esetén köldökáthelyezéssel. A hasfali izomzatot megerősítjük. A legjobb eredmény elérése érdekében a műtét további zsírleszívással is kiegészíthető.

A beavatkozás végén szívódrainek kerülnek behelyezésre, mely segítségével a felesleges váladék elvezetésre kerül. Még a műtőben felhelyezésre kerül a kompressziós haskötő is, mely elősegíti a szövetek visszatapadását, a gyógyulást, megakadályozza a folyadék felgyülemlését.

A műtét után

A műtét után 24-72 órás klinikai bennfekvés szükséges. A szívódrainek 24-48 óra után kerülnek eltávolításra. A kompressziós haskötő viselése műtéttípustól függően 6-8 hét.

A műtét után felléphet hőemelkedés, fájdalom, izomláz szerű érzés, a műtét területén duzzanat, bevérzés, melyek pár napon belül maguktól elmúlnak. Ha más problémája lépne fel, vagy panaszai fokozódnának, kérem, azonnal keressen fel!

A műtét utáni pihenjen sokat, de ne kerülje a mozgást! Kisebb séták megtétele a szabad levegőn még segíthet is a gyógyulásban, hiszen enyhítheti a fájdalmat, serkenti a vérkeringést, segíti a duzzanat csökkenését. Fogyasszon sok folyadékot, rostban gazdag, könnyen emészthető ételt.

Kontrollvizsgálatokon a megjelenés a gyógyulás érdekében is kötelező, mely a műtét utáni 1., 2., 3., 6., 12. hét, és a 6. hónap.

Varratszedésig a műtéti területet nem érheti víz. Varratszedésre a műtét utáni 3. héten kerül sor, mely után már megengedett a gyors, folyó vízben való tusolás, fontos azonban, hogy a sebet ne áztassuk! Tisztálkodás után a kompressziós haskötőt azonnal vissza kell venni!
A műtét előtti első hetekben kerülni kell a nehéz, megerőltető fizikai munkát, sportot, a műtéti terület terhelését, a szauna, szolárium használatát.
A lehető legszebb sebgyógyulás érdekében javasolt sebkezelő gél vagy tapasz használata.

Kérdése van? Hívjon!
Dr. Kolonics Gyula: +36 20 455 1100

20-08-14 | Hasplasztika bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva comments | in Egyéb