menu close menu

Arcplasztika

Az idő múlása sajnos meglátszik rajtunk. Igaz ez a bőrünkre, szöveteinkre is, melyek elveszítik feszességüket, ráncosodnak, bőrünk meglóg, petyhüdté válik, arckifejezésünk fáradságot, szomorúságot tükröz.

Az utóbbi években számos egyéb új lehetőség is adott az arc fiatalítására, ezek a módszerek jelentősen ki tudják tolni a műtét idejét. Amennyiben a bőrfelesleg egy bizonyos mértéket meghalad, sebészi beavatkozásra, arcplasztikára van szükség, mely tartós eredményt biztosít. Gyógyulási idő után az arc visszakapja feszességét, fiatalságát, pácienseim újra önbizalommal telve tekinthetnek a jövőbe.

Az arcplasztikánál problémától függően többféle műtéti lehetőség közül választhatunk, ennek kiválasztása személyes konzultáció és vizsgálat során közösen történik, mellyel a kívánt célt elérhetjük. Természetesen előfordulhat, hogy a kívánt eredmény eléréséhez további kiegészítő beavatkozásra is szükség lehet: zsírleszívás, tokaplasztika, szemhéjplasztika.

A műtét előtt

A műtéthez előzetes diagnosztikai vizsgálat elvégzése szükséges, melynek pontos listáját a személyes konzultáció során adjuk át:
– nagylabor
– EKG
– mellkas RTG

A műtét utáni hetekre ne tervezzen nyaralást, nyilvános szereplést, ünnepséget, társasági életet.

Mindenképpen célszerű hetekkel előtte életmódbeli változtatás is: kevés, könnyű étel, főleg folyadék fogyasztása, dohányzás elhagyása, vitaminok szedése, véralvadásgátlók szedésének abbahagyása. Ezek a műtét utáni gyógyulást is elősegítik!

A műtét

Minden arcplasztikai beavatkozás altatásban történik, típustól függően 2-6 óráig is eltarthat. Mindegyik műtét típusnál arra törekszünk, hogy a bemetszéseket takarásban levő helyeken ejtsük meg, ami nincs feltűnő helyen, mint pl. hajtőben, fül előtt, fül mögött. Így a gyógyulás utáni vékony hegek szinte láthatatlanok lesznek. Előfordulhat, hogy egyes helyeken a beavatkozás miatt a haj, arcszőrzet egy részét le kell borotválni.

KLASSZIKUS ARCPLASZTIKA (SMAS, MACS, Platysma korrekció)
Erre a beavatkozásra akkor van szükség, ha a probléma az egész arc területét érinti. A beavatkozás során a meglógott bőrtöbblet eltávolításra, valamint az arc mélyebb rétegeinek feszesítése, az arc formálása történik. Ezt a beavatkozást szükség szerint lehet kombinálni a toka vonalában történő zsírleszívással, szemhéjplasztikával is, ráncfeltöltéssel, nyakplasztikával is.

MINI ARCPLASZTIKA
A klasszikus arcplasztikával ellentétben a mini arcplasztika egy kisebb és rövidebb beavatkozás, mely során csak az áll vonalában, a nyak felső részében történik a feszesítés. Természetesen igény és probléma szerint ez a beavatkozás is kombinálható további beavatkozásokkal, mint pl. szemhéjplasztika, ráncfeltöltés.

A műtét során a műtött területre szívódrainek kerülnek a felesleges váladék elvezetése céljából. Ezek a drainek a műtét után 24-48 óra után kerülnek eltávolításra.
A műtét végén szorító kötés, úgynevezett arcmaszk kerül az arcra, mely természetesen szabadon hagyja a szem, orr és száj területét. Ennek viselése 1-2 hétig kötelező, hiszen ez segíti a szövetek újra tapadását, a duzzanat csökkenését, a gyógyulási folyamatot.

A műtét után

Műtéttípustól függően pácienseink a műtétet követő 24-48 órás megfigyelés és klinikai benntartózkodás után kísérettel hazamehetnek.

Mint minden műtéti beavatkozás után, az arcplasztika után is felléphet duzzanat, bevérzés, elszíneződés, hőemelkedés, fájdalom mely a műtét természetes velejárója. Ha ettől eltérő dolgot észlel, vagy panaszai fokozódnak, kérem, azonnal forduljon hozzánk elérhetőségeink bármelyikén!

Legalább 2 hétig felpolcolt fejjel feküdjön, aludjon az ágyban. Ne dohányozzon, ne igyon alkoholt! Fogyasszon sok folyadékot, kevés, könnyű ételt! Minden esetben tartsa be az orvosi utasításokat a mihamarabbi gyógyulás érdekében!
Az első hetekben kerülje a hajolást, a napozást, tilos a szolárium, szauna használata, a fizikai megterhelés, a sport. Varratszedésig a műtéti területet nem érheti víz, utána is egy ideig a gyors, folyó vizes zuhanyzást javaslom, így elkerülve a sebek felázását, elfertőződését, szétnyílását. Az arc tisztítására legegyszerűbb és legkímélőbb megoldás a puha nedves törlőkendő használata.

Varratszedésre a műtét után 12-14 nappal kerül sor, ekkor eltávolításra kerül a szorító kötés is. Ez után óvatosan, segítséggel már lehet hajat mosni, érdemes azonban az elő időszakban szakember, fodrász segítségét igénybe venni. A hegeket érdemes gyógyulást elősegítő kenőcsökkel, tapaszokkal kezelni, varratszedés után már a sminkelés is megengedett.

Kérdése van? Hívjon!
Dr. Kolonics Gyula: +36 20 455 1100

29-08-14 | Arcplasztika bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva comments | in Egyéb